top of page
Search
  • Writer's pictureTatiana Belhaj

Gezinsbegeleiding

Updated: Jul 4, 2020

Voor de mensen die niet weten wat Gezinsbegeleiding in houdt: een gezinsbegeleider is iemand die gezinnen bezoekt en begeleidt waarin ernstige problemen spelen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om problemen in de opvoeding, huisvesting, financiën en/of persoonlijke relatie. De moeilijkheden kunnen sterk variëren.

Omdat er bij ons sprake is geweest van een uithuisplaatsing, heeft de gezinsvoogd van E. besloten om Gezinsbegeleiding in te zetten. De sessies zijn bedoeld om opvoedvragen te bespreken en samen te kijken naar wat mogelijk is om te verbeteren.


We hebben een rollercoaster meegemaakt met E., ondanks dat we van zijn situatie af wisten, hebben we best moeilijke tijden meegemaakt waar we niet op gerekend hadden. In die periode was het nog vers en moesten we nog ontzettend aan elkaar wennen. Er was/ is ook sprake van een hechtingsproblematiek, waarbij dingen niet vanzelfsprekend zijn zoals een kind die je vanaf de geboorte al bij je hebt, maar wij moesten groeien samen en echt gaan bouwen.


Gezinsbegeleiding kwam intensief bij ons op bezoek, 2 keer per week soms wel een paar uur lang, soms met E. erbij, soms alleen een gesprek met ons als opvoeders/ ouders. In die periode werkte ik fulltime, maar liefst 40 uur per week en mijn partner ook 38 uur per week. Het was lastig om de gesprekken te combineren, vaak zaten we dan ook uitgeput op de bank. Toch wilden we er alles aan doen om onszelf te verbeteren en een nog betere steun te zijn voor E. Mijn partner voetbalde ook veel en had veel trainingen, maar ook wedstrijden. Op een gegeven moment ging hij en veldvoetbal doen en zaalvoetbal. Onze meningen waren daarover verdeeld, omdat mijn partner dacht dat ik hem het als het ware niet gunde dat hij zoveel ging voetballen. Er was altijd "gezeik" omtrent voetbal. Voor mij was dat juist het tegenovergestelde. We hadden pas een kind van 6 jaar in huis genomen, een kind die al veel heeft meegemaakt en een grote rugzak met zich meedraagt, een kind wat veel aandacht nodig heeft.. etc. etc. Ik had aangegeven bij onze gezinsbegeleider dat het goed is om even te kunnen ontladen (elk mens heeft dat nodig!), maaaaar... 1x per week een training en 1x in het weekend een wedstrijd was in mijn ogen een tussenoplossing om toch zijn sport te kunnen beoefenen, maar ook om voldoende energie over te hebben om het kind op te vangen.


Onze gezinsbegeleider heeft ons geleerd om te leren omgaan met de emoties van E., hoe we het beste kunnen reageren op hem en wat we het beste kunnen zeggen op zulke momenten. Er kwamen bij ons ook veel emoties naar boven, waarvan wij dachten dat het juist niet goed was om je kinderen dat niet te laten weten. Ik heb geleerd om open en eerlijk te zijn, ook al is het naar een kind van 6 jaar, dat het goed is om ze te laten zien dat een papa/ mama ook verdriet kunnen hebben ook als dat zou betekenen dat zij iets zeggen wat niet leuk is om te horen. We hebben geleerd om te praten met elkaar, om elkaar nog meer lief te hebben en te omarmen dat we allemaal iets hebben wat we niet leuk vinden aan de ander. Persoonlijk heb ik E. in deze periode het best leren kennen en heb ik hem daadwerkelijk gezien. Ik heb echt naar hem gekeken wie hij is en wat er achter schuilt. Wij dachten het namelijk te weten en dat alles wel op zijn beloop zou gaan, maar niets is minder waar.. het is zwaar en keihard werken om er voor E. een goede steunfactor te zijn.

De gezinsbegeleider deed ook spelletjes met E. We hebben al eerder gezien dat E. terughoudend is naar sommige mensen vooral als hij ze voor de eerste keer ziet (dit is weer een combinatie van vertrouwen en hechting). Wij merkten ook dat als E. je echt niet moet dat hij je dat ook ECHT zou laten merken. Bij deze vrouw, onze gezinsbegeleider had hij meteen een klik.. wij hadden die klik ook al, maar E. gaf ons die bevestiging. Als je zou zien hoe hij toen was en hoe hij nu is.. dan heeft hij enorme stappen gemaakt m.b.t. het tonen van zijn emoties en het durven uitspreken ervan. We zijn er nog niet..... maaaaar om die belangrijke stappen te benoemen naar het kind en naar jezelf zijn zeeer en zeeer zeker waardevol! Vlak na Gezinsbegeleiding vanuit Vitree volgde ook speltherapie. Hierover vertel ik later meer ☺️.


Zijn er StepMomQueens die hetzelfde hebben meegemaakt of iets soortgelijks? Misschien heb jij juist wel nare ervaringen gehad bij Gezinsbegeleiding/ speltherapie.. ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en lees ze graag terug. Je mag altijd een reactie plaatsen in de comments 👇🏽








55 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page