top of page
Search
  • Writer's pictureTatiana Belhaj

Stress

Stress.. iedereen kent dit wel. Dit is één van de meest voorkomende problemen waar mensen zich voor melden bij de Huisarts of een Psycholoog. En toch behoort stress nog steeds niet tot de groep Aandoeningen wat een menselijk lichaam enorm ziek kan maken.


Inmiddels 28 weken zwanger en ja ik ben nog steeds elke dag dankbaar dat ik mijn kindje nu mag voelen en ze laat weten dat alles goed zit. Qua groei en verdere controles omtrent de baby gaat het dan ook goed, maar helaas is dat bij mij niet vanzelfsprekend. Wil nog niet zeggen dat het mentaal ook goed met mij gaat, gezien de medische molen waar ik wederom in zit. Een chronische darmontsteking hebben zorgt namelijk voor opvlammingen tijdens de zwangerschap en bij stress activeer je deze ontsteking nog meer en wordt het erger, hierbij heb je kans op een vroeggeboorte. Dat betekent dat ik minimaal 1x per week 2 specialisten zie om mij nauwkeurig in de gaten te houden. Op het moment dat ik de baby niet voel ervaar ik enorm veel stress, mede omdat dit voor mij mijn eerste is en daarnaast ik er al eentje ben verloren.

Qua werkzaamheden lukt het mij dan ook niet om binnen de gehandicaptenzorg te werken. Ik had dit wel graag gewild en was graag nog in beweging gebleven. Helaas moet ik wederom toegeven dat iets mij niet lukt en tegelijkertijd heb ik in de tussentijd veel bereikt. Daar waar ik dacht dat mijn lichaam me in de steek liet.. groeit er toch een mooi wondertje in mijn buik. Nu nog die mentale rollercoaster om mijn gezondheid op peil te houden en ervoor te zorgen dat er geen terugval meer zal zijn. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je daar mee om? Heel eerlijk.. ik weet niet of het mij volledig zal lukken om ermee om te gaan. Tot nu toe heb ik namelijk meer verdriet gekend dan vreugde tijdens mijn zwangerschap. Werk heeft daar een groot aandeel in wat veel stress oplevert. Het is zo makkelijk voor een ander om te zeggen: joh, laat je niet gek maken en leg het naast je neer. Geloof me dat zou ik het liefste willen maar het gaat niet. Vaak ben ik dan ook emotioneel en stop ik maar niet met huilen. Ja.. ik zeg het maar gewoon zoals hoe het is. Ik probeer te genieten van de kleine dingen zoals de Gender Reveal die we al hebben gehad, de echo’s en haar groei te mogen zien, haar voelen bewegen alle schopjes zelfs als ze pijn doen, maar ook de 3D echo die we van de week hebben gehad. Dat zijn voor mij kostbare momenten die mij er momenteel doorheen slepen. Zij, mijn dochter.. zonder haar weet ik niet of ik het had getrokken. En natuurlijk ervaar ik veel steun van mijn partner, die overigens ontzettend lief en zorgzaam is (wat hij al was maar nu extra). Ook de steun van familie en vrienden wordt enorm gewaardeerd. Ik heb het idee dat ik voor elk stressmomentje een massage moet boeken zo heftig ervaar ik het op dit moment. Dit is absoluut niet wat ik had gehoopt tijdens mijn zwangerschap.

Persoonlijk probeer ik rustmomenten te creëren tussen alle hectiek door, hoe moeilijk dat soms ook is. Om wel gewoon te voelen wat ik voel en het ook te laten gaan als ik me zo voel. Ik probeer een balans te vinden door dan ervoor te kiezen om wel naar een psycholoog te gaan en erover te praten, door veel steun te zoeken bij mijn partner en extra veel knuffels te ontvangen, om te bellen met familie en vrienden zodat ik het ook kwijt ben en zij op de hoogte zijn dat er wat is. Soms als ik te moe ben laat ik dingen ook gewoon voor wat ze zijn.. ik forceer niks en laat alles op mijn gevoel afhangen. Ik doe aan Zwangerschapszwemmen, ik probeer veel te wandelen/ te fietsen en één van de meest belangrijkste voor mij: ik schrijf erover. Daarnaast krijg ik veel voetenmassages en regelmatig krijg ik dan een massage cadeau van mijn lief, wat erg ontspannen is. Zo kom ik mijn zwangerschap door. Intens genieten van de zwangerschap kan je denk ik toch niet volledig, de één heeft heel veel last van kwaaltjes, de ander heeft het medisch gezien zwaar, en weer een ander die een depressie meemaakt. Zo zijn er genoeg voorbeelden.. en wat houdt dat eigenlijk in? “Genieten van je zwangerschap”. Mijn tante leerde mij dat dat voor een ieder anders is.. genieten van je zwangerschap en je het ook kan vinden in kleine dingen en daar houdt ik mij momenteel aan vast. Elke zwangerschap is tenslotte anders en iedereen doet het op haar eigen manier en dat is oké.

Dus vrouw, do you be you en maak er het beste van. Geniet van de kleine dingen, de mooie dingen en laat alles op je afkomen. We hebben het niet in de hand en laat los wat niet gaat.. ❤️





21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page